En ny Kåre för hela Världsarvet Falun
Falu Gruva, Falu kommun, Världsarvet Falun
Enligt sägnen upptäcktes Falu Gruva för omkring 1000 år sedan av bocken Kåre som skrubbade hornen mot marken i jorden där gruvan finns idag. Hornen färgades röda och på så vis förstod bonden att det fanns koppar i marken. Sant eller ej? Det låter vi dig avgöra. Men sedan lång tid tillbaka har bocken Kåre varit en symbol för Falu Gruva.
På gruvområdet har sedan början av 90-talet stått en Kårebock i trä och välkomnat besökare. Tyvärr brann Kårebocken ner i april 2020 vilket lämnade ett tomrum i Falubornas hjärtan. Stort engagemang visades för att på något sätt bygga en ny bock. Allt från småbockar i trä och en ny bock i stål skapades av engagerade Falubor.
Senare under 2020 bestämde sig Falu Gruva tillsammans med bland andra Falu Rödfärg, Falu kommun och Länsstyrelsen Dalarna att bocken skulle ersättas. Confetti fick förfrågan att skapa en skiss på hur en sådan ersättare skulle se ut. En av förutsättningarna var att Världsarvet Falun skulle vara en tydligare del av det nya monumentet.
Lösningen blev en ny Kåre där de inre konturerna skapar formen av sin föregångare. Det tomma utrymmet symboliserar dels minnet av den gamla bocken men fungerar också som en inramning av hela Världsarvet Falun. Det nya monumentet ska ses som en hyllning till sin föregångare och genom Kåre kan man även se delar av Världsarvet Falun. Utan Kåre, ingen gruva. Utan gruva, inget Världsarv. Unescos symbol för världsarv fick en central plats under Kåre och markerar på så vis att Falun är en unik plats att bevara för framtida generationer.
Nya kårebocken producerades i COR-TEN av företaget Dala Svets och Smide och det nya monumentet invigdes på dagen för Världsarvet Falun 20-års jubileum. Flera hundra Falubor kom till gruvan för att fira Världsarvet och att Kåre återigen hade hittat hem.